Muhabbet Kuşu Cinsleri ve Türleri Nelerdir?

Muhabbet kuşu cinsleri papağan ailesinden gelme, evlerimizde en sık beslediğimiz ve evcilleştirilebilen hayvanlardır. 1850’li yıllarda evcilleştirilmeye başlandığı öngörülen bu kuşların bir çok türü bulunmaktadır. Ana vatanları Avusturalya olmakla birlikte ülkemizde en sık beslenen taklit yeteneği papağan kadar iyi olmasa da sesleri algılayıp konuşabilen bir türdür. Geldikleri aileden kaynaklı fizyolojik özellikleri benzemektedir. Uzun kuyrukları diğer kuşlardan onları ayıran özelliklerindendir diyebiliriz.

Serçeyle hemen hemen aynı boyutlara sahiplerdir fakat bazı türleri normale göre daha iri olabilmektedir. Çeşitli renk ve desenlerde olabilmektedirler. En sık rastladığımız yeşil renkte olanlarıdır. Kafaları, gövdeleri siyah çizgilerle kaplıdır. Muhabbet kuşları sizlere ve ailenize ortalama 7-15 sene kadar eşlik edebilirler. Öngörülen uzunluk 18-23 cm kiloları ise 35-40 gramdır.

Gelişim bozukluğu veya bir rahatsızlığı bulunan kanatlı dostunuzu bu tarz ters durumlarla farkına varmak kolay olabilir. Elbette burada kanatlı hastalıklarını anlatmayacağım sizlere o başka bir yazımızın konusu. Eğer muhabbet kuşlarının genel durumları hakkında yeterli bilgi sahibi olduysak sıra türlerini öğrenmeye geldi. Başlayalım…

MUHABBET KUŞLARI TÜRLERİ

Açık Yeşil Renkli Muhabbet Kuşu

Açık Yeşil Renkli Muhabbet Kuşu | Erkek

En sık rastladığımız hemen hemen her pet shop veya evde görebileceğimiz türdür. Başları sarı, gövdeleri açık yeşil renktedir. Kuyruk renkleri koyu mavi, ayakları ise gridir. Muhabbet kuşları arasında en çok konuşan tür diyebiliriz. Sağlıklı yaşadığı ve iyi bakıldığı takdirde 15 yıla kadar ömürlerini sürdürürler. 18 cm civarında bir uzunluğa sahiptirler. Bağışıklık sistemleri güçlüdür. En çok tercih edilen türdür.


Albino Muhabbet Kuşu

Görünüşü itibariyle diğer türlerden kolayca ayrılırlar. Pigment eksikliği sebebiyle beyaz tüylü, kırmızı gözlüdürler. Çok hassas kuşlardır ve ciddi bir özel bakım gerektirirler. Genellikle dişi olan albino muhabbet kuşları deri hastalıklarına karşı hassaslardır. Ayaklar ve bacaklar pembe renktedir. Cinsiyetlerini belirlemek oldukça zordur. 12 aylık süreden sonra erişkinliğe ulaşırlar. İyi ve sağlıklı bir bakımla ortalama 8-10 yıl sizlerle yaşamlarını sürdürebilirler.


Gri Kanatlı Gök Mavi Muhabbet Kuşu

Gri Kanatlı Gök Mavi Muhabbet Kuşu | Dişi

Bu kuşlar Avusturalya’ya özgü olan ırklardan birisidir. Ülkemizde de en sık tercih edilen ikinci tür diyebiliriz bu kuşlar için. Bakımları diğer ırklarla aynı olmakla birlikte albino muhabbet kuşları gibi özel bakım gerektirmez. Konuşmaya yatkındırlar. Ortalama boyutları 18-20 cm arasında değişiklik gösterir. Bu türlerin ayakları da genellikle mavi veya maviye yakın bir renktedir. Ve yine iyi ve sağlıklı bakıldığı takdirde yaşam süreleri 10 yılı bulabilmektedir.

Gri Kanat Muhabbet Kuşu

Bu türlerin yüzünde beyaz veya sarı renkler bulunabilmektedir. Gövde kısmı koyu gri olmakla birlikte kuyruk tarafına doğru ilerlendiğinde rengi açılabilmektedir. Kuyruğun belirli bir kısmında maviye dönük gri rengini de alabilir. Ömürleri maalesef diğer türlerden daha kısadır ve ortalama 7 sene yaşayabilirler. Eğitilmeleri zordur çünkü diğer türlere göre daha sinirli bir yapıdadırlar. Boyutları ortalama bir muhabbet kuşu boyutundadır. Burunları erkeklerde mavi, dişilerde ise kahverengidir. Bu türler grup halinde yaşamaktan hoşlanırlar.

Lutino Muhabbet Kuşu

Lutinolar belki de muhabbet kuşları arasında en çok papağan ailesini andıran türlerdendir. Görünüş itibariyle tepelerinde uzun bir tüy bulunur. Gövde ve kanat kısımları sarı renktedir. Yanaklarında benekler bulunur. Ayakları pembe, gagaları turuncu renktedir. Gözleri kırmızı renktedir. Burunları dişilerde kahverengi, erkeklerde mor yada pembedir. Ömürleri yaklaşık olarak 15 senedir. Lutinolar diğer türlere göre daha hassas canlılardır. Erkekleri konuşturmak daha kolaydır fakat erkek lutino bulmakta buna oranla daha zordur. Ev için uygun türlerdir.

Show Jumbo Muhabbet Kuşu

Show jumbo’lar İngiliz veya Hollanda adıyla da bilinirler. Diğer muhabbet kuşu türlerine göre daha iri ve fazla tüylüdürler. Tüylerinin bol olması sebebiyle deri hastalıkları daha sık görülebilir. Gaga ve boyun kısımlarında oluşan yoğun tüy sebebiyle mantar, uyuz veya alerjik bir deri hastalığının tespiti zordur. 7-10 yıl arası sizlere eşlik ederler. Isı değişimleri onları etkiler. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan show jumbolar sahiplerine çok bağlı ve sosyal canlılardır. Cinsiyet ayrımları kolaydır. Gaga pembeye dönük ise dişi, maviye dönük ise erkektir. Erkekler dişilere göre daha konuşkan ve cana yakınlardır. 

Pakistan Muhabbet Kuşu

Patigonya muhabbet kuşu diye de bilinirler. Diğer muhabbet kuşlarına göre boyutları daha küçüktür. Ülkemizde tercih edilmez. Bunun sebebi getirilen kuşların hastalık bulaştırma olasılıklarının çok yüksek olmasıdır. Dişi kuşların gagası beyaz, erkeklerin ise mavidir. Diğer türlerde de olduğu gibi sağlıklı bakıldığı takdirde 10 yıla kadar yaşayabilmektedirler. Kolay hastalanırlar bu sebeple vitamin takviyesi özellikle kış aylarında verilmelidir. Hava değişimlerine dikkat edilmesi gerekir. 

Çek Muhabbet Kuşu

Fizyolojik özellikleri sebebiyle diğer türlerden ayrılırlar. İnce ve uzun gövdeye sahiptirler. Kanat ve kuyruk tüyleri oldukça fazladır. Ülkemizde çok rastlamadığımız bir türdür. Hızlı bir şekilde kelimeleri öğrenebilmektedirler. Kafes temizliği her türde olduğu gibi bu türde de önemlidir. Tüy dökme zamanlarında özelikle dikkat edilmesi gerekir. Uzun süre açlığa dayanamazlar ve ısı değişimlerinden çok çabuk etkilenirler. 

Opal Dominant Benekli Muhabbet Kuşu

Opal Dominant Benekli Muhabbet Kuşu | Erkek

Baskın bir mutasyon örneği olan bu kuşlar kolay üretilebilirler. Diğer türlere göre daha dayanıklıdırlar. Tüy renklerinde beyaz daha baskındır gök mavisi ve yeşil tonları da görülür. Ömürleri 7 yıl civarında olup ortalama boyları 18 cmdir. Beyaz göz halkaları yoktur. Sıcakkanlı ve cana yakın bir türdür. 

Yorum yapın